De fristi-vijver en chipsbomen

Het huidige dagelijkse leven daagt ons uit. De uitdaging is nu om gezond te blijven. De gezondheidszorg helpt je nu met een pleister of medicijn wanneer je over je eigen grens gaat en je lichaam dat aangeeft. Met een medicijn of ‘kijk het nog even aan’ word je naar huis gestuurd maar het probleem is hiermee niet weg, de klacht misschien wel (voor even). Maar met een lampje uit het dashboard van je auto trekken of afplakken die aangeeft dat er iets niet goed is kom je er niet. Het probleem blijft het signaal is tijdelijk afgedekt of niet zichtbaar.

Laten we heel helder zijn dat de zorg in Nederland fantastisch is!!! Maar dat in het zorgsysteem niet klopt mogen duidelijk zijn (in mijn beleving). Geneeskunde is gebaseerd op de evolutieleer. Evolutie is de basis van geneeskunde maar mensen zijn niet meer evolutionair gezond een kleine 9 miljoen mensen zijn chronisch ziek, 8,2 miljoen hebben overgewicht en 16 % van de werknemers heeft stress- en burn-out klachten en 1,2 miljoen mensen hebben diabetes…

Het is een grotere uitdaging dan ooit om fysiek en mentaal gezond te zijn en te blijven in de huidige maatschappij van doorjagen, rennen, vliegen en 24 uur aan staan ennnn verkeerde voeding. Het klopt gewoon niet!

Hier kunnen wij als mens niets aan doen, want je wordt geboren zonder handleiding, je leert nergens echt de kern van je lichaam kennen, nergens je eigen gedrag onderzoeken laat staan jezelf als persoon leren kennen in verhouding tot de wereld. Als we dit wel leren dan leven we direct gezonder fysiek en mentaal en kunnen we ons eigen leven sturen. Het leven is niet maakbaar, wel stuurbaar.

Hoe kan dit? Wij mensen zijn pas op deze aarde rond de 200.000 jaar om precies te zijn en om een voorbeeld te geven, planten al 500 miljoen jaar, vissen 150 miljoen jaar en 18 miljoenjaar de aapachtige. Kortom dat is nog niet zo lang, dat wij hier zijn! En onze genen zijn niet echt veranderd ten opzichte van 1000 jaar geleden, alles wat vroeger nodig was is meegenomen in je lichaam naar nu, alles wat misbaar was is uit geëvalueerd. Maar de omgeving is vreselijk hard gegaan en veranderd. Overal kunstlicht, vervuiling, rotzooi aan eten.

Alles wat vroeger een voordeel had (dat we we goed konden overleven met minder eten door efficiënt energiegebruik maakt dat we nu snel teveel eten) is nu door onze omgeving omgedraaid en is nu juist ons nadeel geworden. Wat betekent dit? We dealen vooral met bewerkt voedsel, chronische stress en te weinig kennis.

  • Te veel: te veel eten en alles is in overvloed aanwezig: voedsel, prikkels en verwachtingen van onszelf (kinderen, carrière, vrienden);
  • Te weinig: op school wordt geleerd stil te zitten hoe kunnen we dan later verwachten dat we bewegen, maar dat doen we dus te weinig;
  • Te nieuw: veel voeding is enorm bewerkt en dat heeft een negatieve uitwerking op het lichaam op biologisch niveau. Vroeger was er geen chipsboom, alpro soja beek of fristi-vijver (was wel lekker geweest trouwens).

En uiteindelijk levert al dit bovenstaande lichamelijke klachten op als je het niet doorziet. Want wanneer er ook maar één lichamelijk pijler lang genoeg niet in de pas loopt krijg je klachten. Darmgezondheid, hormonen, zenuwstelsel en het immuunsysteem werken samen VOOR je, en als er klachten ontstaan omarm die!
Ik ga de komende periode in de kern toelichten en vertellen hoe het werkt met wat praktische tips!

Op naar zelf optimalisatie en mentale/fysieke gezondheid!

Ervaringen

eRVARINGEN