De sluipmoordenaar van je vitaliteit

De basis van bijna al onze (moderne) klachten. Het waakvlammetje die continu brand, brand ook op! Het is alsof een slijptol op een dikke eikenboom in slijpt, als je maar lang genoeg slijpt gaat ook die boom een keer om. Zo werkt chronische stress, het verkeerde eten, amper bewegen of teveel trainen ook in op jouw gezondheid!

Een laaggradige ontsteking (Low grade inflammation (LGI)) wat is dat. Vergelijk het met een kleine waakvlam, de kaars zal niet snel uitgaan maar op de lange termijn brandt hij wel op.
Het betekent niets meer dan dat ons immuunsysteem steeds een beetje geactiveerd wordt (wat door diverse redenen zou kunnen, hier later meer over) om de ziekteverwekkers zich niet te laten vermenigvuldigen.

Oorzaak
Het lichaam heeft meerdere barrières om ziekteverwekkers buiten te houden. Denk hierbij aan je huid, je darmwand en tandvlees. Rotzooi blijft hierdoor letterlijk buiten je lichaam en wanneer je het eet zou het opgenomen worden door het lichaam.

Maar, in het moderne leven zijn er nogal wat ongezonde stoffen (verkeerde voeding) en prikkels die (Chronische) stress veroorzaken die de lichaam barrières (verhoogd) doorlaatbaar maken. Wat er dan gebeurt is dat er letterlijk stoffen in je bloedbaan terecht komen en je immuunsysteem gaat dit aanpakken. Als er dus voeding terecht komt in je bloedbaan (op microniveau) of ziekmakende bacteriën die niet in de darmwand tegen worden gehouden gaat je immuunsysteem ‘aan’. Dit kan dan een heftige of milde reactie zijn, en afhankelijk van de stoffen in het lichaam (Omega-3: EPA, DHA, vitamine-D en magnesium) wordt de immuunreactie uitgezet.

Alles hangt met alles samen:
Over het algemeen is dit een milde reactie wat als laaggradige ontsteking wordt gezien. Maar wanneer de darm dus niet hersteld of chronische stress aanwezig blijft zal er ‘viezigheid’ in je bloed lekken waardoor je immuunsysteem blijft draaien. Dan is er sprake van een chronische ontstekingen, die je NIET zult voelen maar wat gepaard zal gaan met insuline ongevoeligheid. Op de lange termijn zorgt dit voor meer willen eten, meer kcal binnen krijgen, dikker worden, minder zin om te bewegen met alle gevolgen van dien:

  • Vermoeidheid;
  • Stemmingswisselingen;
  • Slaapverstoring;
  • Niet afvallen;
  • Lange termijn: Crohn, MS, diabetes, alzheimer, Parkinson, reuma, astma, COPD, hooikoorts, botontkalking, hoge bloeddruk en hartfalen (zullen we stoppen met gerelateerde ziektes) we kunnen nog even door namelijk!

Een laaggradige ontsteking is moeilijk te meten, maar bloedonderzoek kan een oplossing zijn. Hs-CRP en de triglyceriden/HDL-ratio kunnen antwoord geven. Maar vaak is het ook met simpele vragen in kaart te brengen.

Het begint dus allemaal met het optimaliseren van je lichaam barrières en het immuunsysteem. Want wanneer je koorts ontwikkeld om een ontsteking uit te zetten (wees blij met koorts) dan heb je voldoende signaalstoffen om een ontsteking op te ruimen en waar koorts zichzelf kan remmen door de juiste ‘stop’stoffen.

Conclusie:
Het lichaam is gemaakt om ‘rotzooi’ buiten het lichaam te houden. In de moderne westerse wereld raken deze barrières beschadigd en lek. Hierdoor komt er rotzooi in het bloed en gaat het immuunsysteem aan. Afhankelijk van de situatie komt er een milde of heftige reactie. De heftige veroorzaakt koorts (als je deze kunt beëindigen), de milde zorgt voor een waakvlam DE NOODOPLOSSING. Hoe dit werkt wanneer het chronisch aan gaat:

Energie gaat naar immuunsysteem en er blijft minder over voor overige functies met alle gevolgen van dien. Insulineresistent, leptine resistent, Cortiol resistent of een laag schildkliersyndroom. De mogelijke gevolgen zijn bijvoorbeeld:

Insulineresistentie: Buikvet, acné, stemmingswisselingen, weinig initiatief nemen, vermoeid, veel trek hebben, concentratieproblemen.

Leptine resistentie: Menstruatieproblemen, lage lichaamstemperatuur, vermoeidheid, lichaamsgewicht toename, bijna geen koorts hebben.

Cortisol resistentie: Hard buikvet, vetophoping in je nek, dunne armen en benen houden, moe wakker worden, reuma, astma, depressie, vermoeidheid en slechte wondheling.

Laag schildkliersyndroom: Moe, droge huid, koude handen/voeten, onvruchtbaar, slecht geheugen, trage hartslag, geen eetlust, hart- en vaatziekten.

Wat kan ik doen?
Het begint dus allemaal met het optimaliseren van je lichaam barrières en het immuunsysteem. Voldoende ontspanning, de juiste voeding (groentes), supplementen, bewegen en balans vinden. Mijn keywoord is sportrusten geworden, hierin krijg je de ruimte om te herstellen.

Goed om te weten, wees blij met koorts want wanneer je koorts ontwikkeld om een ontsteking uit te zetten (dan heb je voldoende signaalstoffen om een ontsteking op te ruimen en waar koorts zichzelf kan remmen door de juiste ‘stop’stoffen.

Conclusie:
Het lichaam is gemaakt om ‘rotzooi’ buiten het lichaam te houden. In de moderne westerse wereld raken deze barrières beschadigd en lek door verkeerde voeding, een verkeerde lifestyle in het algemeen en vooral door overbelasting (stress en sport). Hierdoor komt er rotzooi in het bloed en gaat het immuunsysteem chronisch ‘aan’. Afhankelijk van de situatie komt er een milde of heftige reactie. De heftige veroorzaakt koorts (als je deze kunt beëindigen), de milde zorgt voor een waakvlam DE NOODOPLOSSING en uiteindelijk wordt deze energie geroofd van andere organen.
Het immuunsysteem, het zenuwstelsel en ons bewustzijn een heerlijke drie eenheid die ALTIJD samenwerkt, geef ze ook de ruimte!

Wat moet ik onthouden?
Het Immuunsysteem is essentieel te overleven maar ook om je energiek te voelen. Onze omgeving is de afgelopen jaren enorm veranderd in voeding en factoren van stress (werk, sport etc.). Wij hebben als mens niets om aan te nemen dat we anders zijn (lichamelijk gezien) dan 200 jaar terug. Ofwel we hebben nog oude genen in een nieuwe omgeving. Dat gaat mis, stop maar is een oude harde schijf in een nieuwe laptop, gedoemd te mislukken als je het niet ziet! Zo, is dat ook voor het immuunsysteem!
Check de oorzaken nog is hieronder:

 

Bron: Ruiz Nunez, B. (2018). An evolutionary perspective on (chronic) disease: Lifestyle,nutritional imbalances
and low-grade inflammation. [Groningen]: University of Groningen.[/caption]is

Onbewuste en chronische stress zorgt dus voor een LGI, laat je immuunsysteem chronisch ‘aan’ staan en maakt je een reproductieve loser. Je kunt het leven blijkbaar niet goed handelen en zo komt je voortplanting in gevaar, je wordt moe en raakt compleet uit balans!!! Je kunt er zelf iets aan doen, ontspan vooral ga sportrusten! Hormonaal uit balans, daar gaan we de volgende keer dieper op in!

Ervaringen

eRVARINGEN