Intemittent Fasting = kerngezond!

Intermittent Fasting, een tijdframe niet eten, de afval hype van de afgelopen tijd. Niet alleen om af te vallen kan het goed zijn maar nog veel meer redenen! In mijn beleving zou dit zelfs niet het primaire doel moeten zijn. De wetenschap en voordelen achter het vasten zouden een reden moeten zijn om te starten. Helaas kennen we die vaak niet. Hoe zit het dan?
In mijn optiek is vasten een van de medicijnen tegen veel klachten, een makkelijke weg naar meer energie, minder (chronische) klachten en een tool voor krachtsporters voor meer spierdefinitie en kracht!

Een simpele metafoor
De Shell tankwagen zoals hieronder staat symbool voor ons lichaam. En de dieseltank waarop de wagen rijdt staat symbool voor de glucose in het lichaam waar de meeste mensen nu op bewegen en handelen. Wij hebben als mens het vermogen om aanspraak te maken op de hele voorraadtank (voorraad vetten in het lichaam) we zijn het alleen verleerd omdat we tegenwoordig zo vaak eten en geen maaltijd meer kunnen overslaan. If you don’t use it, you lose it, weg flexibiliteit en zo is het echt!

Wij hebben dus als het ware een slang tussen de tankvoorraad van deze vrachtwagen en de daadwerkelijke tank waarop de vrachtwagen rijdt. Echter zit deze slang veelal verstopt en zijn we niet in staat deze voorraad te gebruiken en komen we stil te staan langs de weg, met alle gevolgen van dien, HOE IRONISCH, de tankwagen zonder benzine langs de weg!

Ja, leuk, maar hoe werkt dat dan?

Intermittent Fasting en de evolutie
Een periode niet eten, minder vaak eten (maaltijdfrequentie), minder kcal eten dan je verbrand of binnen een tijdframe eten (12-20 óf voor gevorderde 15-18).

We zijn als mens beschermd tegen voedselschaarste, gebouwd op tekort, niet tegen voedseloverschot (dan wordt je dik of krijg je gezondheidsklachten). Evolutie is voor mij de basis vanwaar ik gezondheid benader. Evolutionair gezien zijn voedselschaarste afgewisseld met voedseloverschotten #BALANS! Echter nu is er altijd voldoende, onze genen zijn niet veranderd en slaan dus nog altijd energie op (cijfers liegen niet 51% van de mensen heeft overgewicht en 8,8 miljoen mensen hebben chronische klachten door ontstekingen).

Wanneer we kijken naar de evolutie en specifiek +/- 10.000 jaar geleden eten we pas sinds toen structureel 3 maaltijden in. De agrarische en daarna de industriële revolutie maakte routinematig dat iedereen i.v.m. productiviteit op vaste momenten moest gaan eten, de rest is geschiedenis (want dat doen we nu nog), de fabrieken en productielijnen moet draaien dus nemen we tegelijk pauze…

We zijn gevangen in ons zelf gecreëerde systeem van productiviteit en niemand vraagt zich nog af, waarom doe ik wat ik doe
Praktisch gezien kunnen we +/- 30 dagen zonder eten, maar dat is nooit meer nodig. En wanneer er eten is ben je geneigd je buik lekker rond te eten want vertel je brein die niet ziet maar is dat er morgen geen eten meer is. Wanneer je dus altijd voldoende energie (glucose) binnen krijgt hoef je geen aanspraak te maken op je vetten. Hierdoor heb je het idee dat je steeds moet eten, anders wordt je duizelig of hangry. Dat zou niet moeten kunnen want er is altijd voldoende energie, maar iets wat je niet gebruikt zal bij aanspraak opstart problemen krijgen zo ook het ‘teren’ op vetten van het lichaam.

Is het voor jou herkenbaar?
Je moet ontbijten, eet je meerdere kleine maaltijden om je metabolisme hoog te houden, de motor moet wel draaien, anders start ik echt niet op, dan kan ik niet functioneren, dan ga ik trillen. Dat is wat veel menen zeggen, wanneer ze horen eet minder vaak / verlaag je maaltijdfrequentie!
De maatschappij voert ons nu bijna letterlijk doordat er zoveel en overal iets te verkrijgen is. Onbewust eten we vaak meer dan we denken en vooral vaker dan nodig. Maar hoe kan het ook anders dat wanneer je gewend bent minimaal 5 keer per dag te eten dat je vanuit je natuur zegt 3 keer is genoeg. We eten meestal wanneer we trek krijgen en wanneer je eet gaat de alvleesklier insuline aanmaken wat zorgt dat bij ieder eet moment de alvleesklier aan gaat en wat beschadigd raakt. Dit heeft ook tijd nodig om te herstellen.

Herken je hierin dus de volgende klachten?
Acné, slechte huid, verkoudheid of vage klachten, vermoeidheid, reuma, overgewicht, diabetes type-2, vervette lever, chronische pijnen, astma, slecht geheugen, snelle veroudering van huid.

Óf wil je preventief genieten van de voordelen algemene gezondheid, goede relatie met voeding, minder kans op kanker, meer focus, betere leverwaardes, betere insuline waardes, betere opname en scherpte in spiermassa, veroudering tegengaan en snel meer energie.

Hoe komen die klachten?
Laat ik beginnen met het de stelling, geef je immuunsysteem rust! Want een overactief immuunsysteem veroorzaakt veel klachten. Wanneer je vaak eet, teveel eet (of andere oorzaken) maar we nemen nu vooral eten onder de loep raak je ontstoken (letterlijk). Wanneer we eten of ontstoken zijn door stress komt er ‘rotzooi’ in je bloed dit kost je lichaam heel veel energie, het moet zich immers weren tegen deze toxische stoffen in het bloed. Hier wordt je immuunsysteem actief. Je immuunsysteem scheidt de binnengedrongen toxische stoffen uit via darmen, nieren en lever. Als het lichaam hierin ‘faalt’ schakelt het worden secundaire mechanismes ingeschakeld. Dit betekent niets meer dan dat het immuunsysteem op volle toeren draait en niet meer extra belast kan worden. Dit gebeurt dan via je longen (via de ademhaling, slijmvorming), de huid (eczeem, vooral rond ogen) en via je slijmvliezen (rond oren, ogen en neus). Een ‘falend’ immuunsysteem is een hele hoge belasting voor je lichaam en haalt letterlijk energie weg bij andere organen. Dit kan resulteren in vervelende en vaak onverklaarbare klachten.

Deze vervelende klachten willen we natuurlijk voorkomen (of genezen). IF zou hier een rol bij kunnen spelen. Dit heeft te maken met het feit eten = ontsteken, de Post Premeal Inflematory Respons (PPIR), dit is de ontstekingsreactie na het eten. Iedereen heeft na het eten een beetje ontsteking in het maag-darmkanaal. Deze ontsteking is pas na 16 uur volledig weg. De meeste mensen hebben, slaap meegerekend, nooit een keer een periode van 16 uur niet eten. Dit betekent dat er nooit een keer geen ontsteking in de darmen is. Wanneer jij dagelijks wel een periode van 16+ uur hebt waarbij je niet eet, zullen de levels van ontstekingsmarkers significant dalen. Dit kan je darmen weer terug in goede conditie krijgen en ervoor zorgen dat het immuunsysteem minder zwaar belast wordt.

Heb jij last van een van bovenstaande klachten en wil je uittesten of IF werkt voor jou? Pro-biotica zou hierbij ook kunnen helpen. Onderaan staat een protocol wat je zou kunnen volgen.

Energie in het lichaam, hoe zit het dan wetenschappelijk gezien?
In essentie hebben we 3 energiesystemen in het lichaam. De meeste mensen leven op systeem 1, heel soms op 2 en praktisch nooit op 3. Veel mensen zijn minder in staat aanspraak te maken op de vetzuren, ketonen of melkzuren in het lichaam (systeem 3). Dat verminderd onze flexibiliteit, en minder flexibiliteit zorgt voor klachten of minder gezondheid. Verminderde metabole flexibiliteit om precies te zijn en deze vermindering zorgt voor minder energie naar bepaalde andere plekken van het lichaam en dat zorgt voor klachten (organen, brein, spieren bijvoorbeeld).

Systeem 1: glucose, je eet iets, je pakt hier glucose van en je krijgt hier energie van in het lichaam. Dit mechanisme duurt ongeveer 2 uur. Heel veel mensen kennen dan rond 10 uur in de ochtend het gevoel van ‘hangry’ worden. De glucose is op, wordt je dizzy? Krijg je minder focus?
Dan zegt je lichaam niet ‘ga weer eten’ maar TRAIN systeem 2. Want dit is een teken dat je lichaam moeilijk tot niet kan switchen naar systeem 2.

Systeem 2: er vind Gluconeogenese plaats, in de lever liggen 6000 tot 7000 kcal opgeslagen in de lever en deze vetten/energie wordt omgezet in glucose om gebruikt te worden. Er is dus ALTIJD voldoende energie aanwezig (de voorraadtank) je kunt NIET moe en futloos worden (eigenlijk). Je kunt wellicht nog geen aanspraak op maken op de energie. Deze energievoorraad is ongeveer genoeg voor 10-12 uur.

Van systeem 1 & 2 kun je per molecuul17 keer ATP maken, ATP is wat je energie geeft in het lichaam.
Stel je eet langere periode niet dan gaan we naar systeem 3! Systeem 3 geeft per molecuul  100 ATP dat is iets minder dan 6 keer meer energie dan glucose. Heel efficiënt de ene auto rijdt 17 op 100 en de ander 1 op 100 welke kies je :)?

Systeem 3: In de praktijk is dit dus het moment dat je ook wanneer je na het avondeten niet meer eet in de ochtend wakker wordt met honger (18 u in de avond naar 6/8 uur in de ochtend). Dan het eind van systeem 2 geeft aan ik heb weer honger. Dan zegt je lichaam wederom ik kan niet goed switchen naar systeem 3. Óf je moet nu eten. Systeem 3 verbrand energie op vetten ook wel ketonen genoemd. Als je hierop aanspraak kunt maken, ben je niet meer afhankelijk van je bloedsuikerspiegel, met alle voordelen van dien (focus, scherpte, helderheid en goed kunnen presteren door flexibiliteit).

Wat ervaren we als voordelen?
Nu je weet hoe het werkt kan het al makkelijker worden, je zult wat oncomfortabele momenten tegen komen 100 %, maar binnen no-time merk je de voordelen van nuchter zijn. Meer energie daar kunnen we niet omheen en dat zal ik je ook garanderen anders krijg je een gratis spiertest van me, stuur me dan vooral ook bericht! Ga ook vooral is nuchter sporten wanneer je getrainder bent met vaten. Vroeger was er geen koelkast en moesten we eerst bewegen vóórdat we konden eten (de kip moest gevangen worden, of naar de beek moest gelopen worden).

Ondersteun het zelf herstellend vermogen van het lichaam, geef je immuunsysteem rust! Begin klein met het uitstellen van je ontbijt voor een paar minuten, of het overslaan van 1 tussendoortje voor 2 glazen water tot je in een tijdsframe zit die werkt voor jou. Wees flexibel, laat het voor je werken dus ga in het weekend lekker lunchen met je partner, eet dat broodje uit de oven en geniet daar bewust van.

Onthoud dit, eten = ontsteken. 100 % Energie = goed herstel. Gebruik periodiek vasten als medicijn om je immuunsysteem rust te geven en voldoende energie over te houden voor de rest van je lichaam en je energieke gevoel. Zelf pas ik het dagelijks toe en in de weekenden laat ik het soms wat losser en geniet ik van een broodje uit de oven heerlijk. Onlangs vastte ik 72 uur mijn bevindingen komen nog online!!

Starten met IF?
Wil je starten met IF? Probeer dit dan minimaal voor een periode van 3 á 4 weken zodat je lichaam zich kan aanpassen aan je nieuwe ritme. Hiermee krijg je ook daadwerkelijk inzicht en kun je meten voor jezelf wat de effecten zijn.

Start met een 16/8 en eet bijvoorbeeld 3x per dag een grotere maaltijd (11u, 15u, 19u) of (12u, 15u, 20 u). Zorg dat deze maaltijd genoeg groenten, eiwitten en vetten bevat. 3x per dag eten vs. 5x per dag eten scheelt in 1 week al 14 maaltijden! Bedenk na bovenstaand verhaal maar eens wat dit doet met de ontstekingsreactie in de darmen en daarbij de flexibiliteit die je krijgt. Drink in de periode dat je vast alleen water en thee of koffie ZONDER SUIKER/MELK. Ervaar je fysieke ongemakken tijdens het vasten, bijvoorbeeld erge duizeligheid? Nuttig dan een maaltijd en stel deze de volgende dag wat uit (al is het maar een paar minuten). Of stuur mij gerust een bericht! Het is belangrijk dat je je ten alle tijden goed blijft voelen. Er is een verschil tussen goed of wat minder voelen vs. Slecht voelen.
Honger zal in den beginnen volkomen normaal zijn, dit omdat je lichaam moet wennen aan het niet in de ochtend, drink goed water, een kop koffie, mediteer eventueel op je honger of maakt een ommetje in de buurt.

Succes en geniet van de voordelen 😊!

Ervaringen

eRVARINGEN